Türkiye Cumhuriyeti kurum ve kuruluşları tarafından verilen evrakların yeminli ve noter onaylı çevirisinin hazırlanması (ticari bir evraksa ticaret odası tarafından onaylanması) sonrası yapılan tasdik işlemidir.
Lahey Anlaşmasına taraf olan ülkelere gidecek evrakların onayı işlemi (Apostil)
Bu anlaşmaya taraf olmayan ülkelere gidecek evrakların onayı işlemi (İmza Tasdiki)
Belgelerinizin gönderileceği ülke Lahey Anlaşmasına taraf ise Apostil Onayı sonrası doğrudan ilgili ülkeye gönderilebilir. Burada dikkat etmeniz gereken husus ilgili ülkenin Çift Apostil Onayı isteyip istemediği durumudur. Sıklıkla karşılaştığımız bir örnekle ifade etmek gerekirse, Ukrayna'da bir üniversiteye diplomanızı gönderecekseniz önce Aslını (Türkçe veya İngilizce olan Asıl Diplomanızı) kaymakamlığa götürüp Apostil Onayı yaptırdıktan sonra Ukraynaca Yeminli Tercümanımız tarafından Ukraynaca Diline tercüme edildikten sonra noter onayı yapılır ve tekrar kaymakamlığa götürülüp Apostil Onayı yapılır. Böylece belgenizin hem aslı hemde tercümesi Apostil Onayı olmuş yani Çift Apostil Onayı olmuş olur. Bazı durumlarda belgenizin orjinalinin üzerine tercümesinin eklenmesi istenirken bazı durumlarda fotokopisinin üstüne tercümesinin eklenip noter ve apostil onayı yeterli olmaktadır.
Belgelerinizin gönderileceği ülke Lahey Anlaşmasına taraf değil ise imza tasdikinden sonra T.C Dışişleri ve ilgili ülkenin Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna tasdik ettirilmesi gerekiyor. Burada dikkat etmeniz gereken husus ilgili kurumlar randevu ile gidildiği için dilediğiniz zaman evrak onaylatamayabilirsiniz.
İmza Tasdiki / Apostil İşlemleri için daha detaylı bir yazı yazdık, buradan okuyabilirsiniz.